I vår pågående strävan efter bibehålla en hälsosam vikt och undvika sjukdomar, det verkar som att våra förfäder redan hade upptäckt hemligheten. Detta näringsämne, som rekommenderas av alla läkare, var en pelare i våra förfäders kost och är idag erkänt som väsentligt för vårt välbefinnande: det är kostfiber.
Fiber, nyckeln till optimal matsmältning
Fibrerna är föreningar som finns i växter som motstår mänsklig matsmältning, men utgör en viktig matkälla för vår tarmflora. De är indelade i två kategorier:
Löslig fiber
Dessa fibrer löses i vatten och bildar en trögflytande gel som hjälper till att bromsa magtömningen. De finns främst i frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn.
Olöslig fiber
Dessa fibrer löser sig inte i vatten och ökar volymen av avföring och underlättar deras eliminering. De finns särskilt i fullkorn, gröna bladgrönsaker och rötter.
När vi äter tillräckligt med fibrer fungerar vårt matsmältningssystem mer effektivt. DE fiber hjälper till att reglera tarmtransiteringen och minska risken för förstoppning, hemorrojder och divertikulos. Dessutom är de ofta förknippade med en reglering av kolesterol och blodsockernivåervilket minskar riskerna för kardiovaskulära sjukdomar och diabetes.
Fibrer för att hålla sig i form
En av anledningarna till att våra förfäder i allmänhet undkom fetmaproblem är deras ökade fiberkonsumtion. Faktum är att kostfiber ger naturlig mättande effekt tack vare den förlängda absorptionsprocessen av livsmedel som är rika på fiber. Således främjar en kost rik på fibrer mättnad, minskar aptiten och undviker mellanmål mellan måltiderna.
Dessutom tenderar livsmedel som innehåller fibrer att ha lägre kalorier än de utan fibrer, vilket också hjälper till att hålla dig trim. Till exempel kommer ett äpple, rikt på fibrer och lågt i kalorier, att ha mindre inverkan på vår energibalans än ett kex rikt på tillsatta sockerarter och fetter.
En allierad för att stärka immuniteten
Det är nu fastställt att vår tarmflora spelar en viktig roll för vår allmänna hälsa. Bra tarmbakterier hjälper till att syntetisera vissa vitaminer som är viktiga för vår kropp och bidrar till skydd av våra celler mot giftiga ämnen.
Fiber, särskilt lösliga fibrer, är en viktig matkälla för dessa goda bakterier. Genom att äta kostfiber producerar de nyttiga molekyler som kortkedjiga fettsyror som har en positiv inverkan på vårt välbefinnande. Så genom att konsumera tillräckligt med fibrer stödjer vi vår tarmfloran och stärka vår naturliga immunitet.
Hur ökar du din fiberförbrukning?
För att till fullo dra nytta av fördelarna med kostfiber rekommenderas det att gynna en varierad kost som huvudsakligen består av naturliga och minimalt bearbetade produkter. Här är några tips för att enkelt öka ditt fiberintag:
Inkludera baljväxter i din kost
Linser, torkade bönor eller kikärter är riktiga fibergruvor. Kom ihåg att inkludera dem regelbundet i dina måltider, i form av sallader, grytor eller falafel.
Föredrar färsk frukt och grönsaker
Införliva mer färsk frukt och grönsaker i din kost, och tveka inte att variera dina val för att dra nytta av ett brett utbud av olika fibrer. Ät dem med huden när det är möjligt, eftersom det i allmänhet innehåller mer fibrer.
Satsa på fullkorn och fullkornsbröd
Föredrar fullkornsmjöl och spannmålsprodukter framför raffinerade sorter. Fullkornsbröd, fullkornspasta och till och med quinoa är utmärkta källor till olösliga fibrer.
Sammanfattningsvis är att få in mer fibrer i vår kost ett enkelt men effektivt sätt att respektera våra förfäders näringsråd. Således kan vi förbättra vår matsmältning, bibehålla en hälsosam vikt och stärka vår immunitet genom att konsumera detta viktiga näringsämne som rekommenderas av alla läkare. Vänta inte längre och börja njuta av fördelarna med fiber idag!